Αρχική Ενημέρωση Ειδήσεις 2016 Καλλιέργεια γουλιών
Καλλιέργεια γουλιών PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 17 Φεβρουάριος 2017 19:42

Μια άγνωστη καλλιεργεια: το γουλί. Ένα άγνωστο στους πολλούς λαχανικό είναι η γογγυλοκράμβη κοινώς το γουλί. Είναι ένα φθινοπωρινό έως χειμωνιάτικο λαχανικό, που σίγουρα θα ακουσθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια καθώς έχει ελάχιστες απαιτήσεις αλλά πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Το λαχανικό αυτό είναι του είδους της μάπας, με κορμό χονδρό και σαρκώδη. Στα γουλιά, το στέλεχος εξογκώνεται αμέσως επάνω από το λαιμό και λαμβάνει σχήμα σφαιρικό, με βλάστησή φύλλων από τη βάση μέχρι τη κορυφή. Η σάρκα είναι ασπροπράσινη, κλειστή (τραγανή) και τρώγεται χλωρή ή βρασμένη. Για να είναι τρυφερή, όμως, πρέπει η συγκομιδή να γίνεται πολύ πριν ωριμάσει, περίπου 1 ½ -2 μήνες μετά τη φυτεία.

Ιδανικό λαχανικό για όσους ενδιαφέρονται για την υγεία και την δίαιτά τους, τρώγεται τόσο ωμό, σε σαλάτες, όσο και μαγειρεμένο

Η γεύση του θυμίζει αρκετά τη γεύση του κοτσανιού του κουνουπιδιού ή του λάχανου, αλλά είναι πιο γλυκιά και έχει πιο απαλή γεύση. Το φρέσκο γουλί, πριν προσπεράσει, μπορεί να είναι τραγανή και ζουμερή σαν μήλο, αλλά με διαφορετικό άρωμα και γεύση.

Η γογγυλοκράμβη ή γογγύλι ή γουλί θα μπορούσε να ενδιαφέρει κάποιον καλλιεργητή που θα ήθελε να διαφοροποιηθεί και να έχει με μια πολύ εύκολη καλλιέργεια μία ποικιλία στην παραγωγή του. Επίσης, θα ενδιαφέρει πολύ και του βιοκαλλιεργητές καθώς είναι εύκολη και γρήγορη καλλιέργεια, λίγο πιο εύκολη από τα λάχανα.

Το γουλί  είναι φυτό της κρύας εποχής, συγγενές με το λάχανο και η καλλιέργειά τους μοιάζει πολύ. Οι καλύτερες θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί είναι από 4oC έως 24oC. Αρέσκονται και δίνουν καλές αποδόσεις σε χώματα μετρίως ελαφρά, βαθιά και δροσερά, απαραιτήτως δε ποτιστικά. Στην ξηρασία δεν επιτυγχάνουν, την δε υπερβολική υγρασία την φοβούνται και εξ αυτής σαπίζουν.

Το καλοκαίρι το γογγύλι γίνεται ξυλώδες και κακής ποιότητας. Γι’ αυτό, τα ανοιξιάτικα πρέπει να φυτεύονται νωρίς, τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στην Κεντρική Ελλάδα. Αν μετά την φύτευση περάσουν πολλές μέρες με μέγιστη θερμοκρασία έως 7oC, τότε θα πάνε για λουλούδι.

Τα φθινοπωρινά / χειμωνιάτικα φυτεύονται μόλις σπάσουν οι μεγάλες ζέστες. Το γουλί αντέχει τους ελαφρούς παγετούς και, στην πραγματικότητα, κάνει νοστιμότερο γογγύλι στο κρύο. Σε πυκνές φυτεύσεις μπορεί να μη σχηματίσουν γουλί.

Καθώς έχει πολύ επιφανειακές ρίζες ας αποφεύγουμε τα σκαλίσματα. Προτιμούμε τα χορτάρια να τα τραβάμε με το χέρι. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, θέλει αρκετό πότισμα. Αν και αντέχει αρκετά την ξηρασία, αν μείνει για λίγο καιρό απότιστη θα κάνει ξυλώδη γογγύλια.

Καθώς είναι φυτό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη, θέλει αρκετό άζωτο στην καλλιέργειά του, νιτρικό ή από κοπριά ή άλλο βιολογικό λίπασμα.

Εχθροί και ασθένειες είναι ίδια με το λάχανο, αν και είναι λιγότερο ευαίσθητη από αυτό.

Τα γογγύλια είναι έτοιμα σε 45 – 60 μέρες το φθινόπωρο. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε να προσπερνάνε διότι γίνονται ξυλώδη. Τα μαζεύουμε όταν είναι μικρότερο από 10 cm σε διάμετρο, κόβοντάς τα σύριζα στο έδαφος. Κόβουμε τα φύλλα (τα τρυφερά είναι εξαιρετικά για σαλάτα ή μαγείρεμα). Υπάρχουν ποικιλίες άσπρες ή μοβ. Το φαγητό είναι άσπρο / υποκίτρινο και στις δύο, απλώς η εξωτερική εμφάνιση αλλάζει.

Τα Γουλιά στην Μαγειρική:

Τα γογγύλια πωλούνται με ή χωρίς φύλλα. Τα νεότερα και τρυφερότερα φύλλα είναι θαυμάσια για νωπή σαλάτα, ενώ τα μεγαλύτερα φύλλα μπορούν να γίνουν βραστή σαλάτα ή γιαχνί.

Τα γογγύλια τρώγονται:

1. Ωμά: Τρίψτε τα και κάντε μία απλή σαλάτα με αλάτι και ελαιόλαδο ή αναμίξτε τα με άλλα λαχανικά για μια μικτή σαλάτα. Στα παιδιά μπορεί να αρέσουν τριμμένα και ανακατεμένα με καρότο . Επίσης, μπορείτε να τα κόψετε σε ξυλάκια και να τα τρώτε βουτώντας τα σε ξίδι ή σε κάποια άλλη σαλτσούλα. Είναι εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο.

2. Κεφτέδες: Τρίψτε τα γογγύλια και προσθέστε αβγό και μερικές κουταλιές αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη και αλατοπίπερο. Σχηματίστε πλατιούς κεφτέδες, σαν τους κολοκυθοκεφτέδες, και τηγανίστε τα ελαφριά. Τα παιδιά ξετρελαίνονται.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 17 Φεβρουάριος 2017 19:58