Αρχική Ενημέρωση Ειδήσεις 2016 Καλλιέργεια μπρόκολου
Καλλιέργεια μπρόκολου PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 03 Οκτώβριος 2016 20:37

Το μπρόκολο ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.α. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Όπως, όλα τα λαχανικά είναι φτωχό σε θερμίδες και 1 φλιτζάνι μπρόκολου μας δίνει περίπου 32 kcal. Το ωμό μπρόκολο αποτελείται από 90% νερό, 7% υδατάνθρακες και 3% πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο και σίδηρο.

Το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μπρόκολου εφοδιάζει τον οργανισμό με 2,2 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες στον οργανισμό μας καθώς βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, επιφέρουν κορεσμό και προστατεύουν τον οργανισμό μας.

Το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικές ουσίες όπως ινδόλες, ισοθειοκυανάτες, σουλφοραφάνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη.

Όλες αυτές οι ουσίες παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και έχουν ευεργετική επίδραση στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Συγκεκριμένα, οι ισοθειοκυανάτες φαίνεται να επηρεάζουν τα ηπατικά ένζυμα, να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Το μπρόκολο αγαπάει την όραση μας. Ουσίες που περιέχονται στο μπρόκολο, η λουτεΐνη,η ζεαξανθίνη και τα β-καροτεονειδή προστατεύουν την όραση μας και μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του ματιού. Βάλτε το μπρόκολο στη διατροφή σας. Εκτός από μαγειρεμένο, μπορείτε να το καταναλώσετε και ωμό και σε διάφορα ντιπς γιαουρτιού. Προσοχή στην κατανάλωση του μπρόκολου θα πρέπει να δοθεί από άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένη αντιπηκτική αγωγή.

Όλα αυτά αναφέρονται γιατί το μπρόκολο έχει μπει στις διατροφικές μας συνήθειες. Ιδίως στο χωριό μας που ευδοκιμεί. Έχουμε κληρονομήσει από τους παππούδες μας και τους πατεράδες μας την καλλιέργεια του λάχανου. Διαπιστωμένα το μπρόκολο αποδίδει στα χώματα μας και αποφέρει καλές παραγωγές και είναι ανθεκτικό στις κλιματικές συνθήκες . Είναι βολικό γιατί αν κοπεί ο αρχικός καρπός το φυτό ξανακαρπίζει από τις παραφυάδες και έχουμε παραγωγή μέχρι πέρα την άνοιξη. Είναι εύκολο στην καλλιέργειά του. Όταν βγάζουμε την πατάτα συνηθίζουμε να βάζουμε λάχανο. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χώρο και στο μπροκολάκι. Είτε από δικό μας φυτώριο (φτίστρα) είτε από αγοραστά φυτά μπορούμε να το φυτέψουμε στα κήπια μας αρχές Αυγούστου και  αρχές Οκτώβρη θα αρχίσει να καρπίζει και αν το ευνοήσει ο καιρός θα συνεχίσει να καρπίζει μέχρι την άνοιξη. Διαβάζοντας τα ευεργετικά του συστατικά αξίζει να του δώσουμε μια ευκαιρία στους κήπους μας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 03 Οκτώβριος 2016 20:38