Αρχική Ενημέρωση Ειδήσεις 2016 Λύκοι στο Τρίκορφο
Λύκοι στο Τρίκορφο PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2016 21:05
Ζώο περήφανο, σύμβολο της άγριας ζωής, αλλά και παρεξηγημένος κομιστής του φόβου, ο λύκος, αν και κυνηγήθηκε ανά τους αιώνες, φαίνεται να επανακάμπτει σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, από τις τελευταίες έρευνες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, οι λύκοι έχουν επιστρέψει ύστερα από πενήντα χρόνια μέχρι και στα βόρεια της Αττικής. Στο Τρίκορφο θεωρείται πιθανή επανεμφάνιση του λύκου στην περιοχή, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρχαν παρατηρήσεις ζώων που έμοιαζαν με λύκους, μαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και η εύρεση νεκρών ζώων που έμοιαζαν με λύκο. 
Στο βουνό μας επιβεβαιώνεται η παρουσία πολλών αδέσποτων σκυλιών, κάτι που οφείλεται στις αθρόες και ανήθικες απελευθερώσεις κατοικίδιων ζώων στο βουνό, στα οποία η παρουσία των λύκων ασκεί ευνοϊκή επίδραση καθώς τα εκτοπίζουν.... 

Οι λύκοι είχαν να φανούν από τα μέσα της δεκαετίας του '60, καθώς για χρόνια οι παγάνες και τα δηλητηριασμένα δολώματα είχαν αφανίσει το είδος στα βουνά όλης της Ελλάδας. Σε αυτή την εξόντωση είχε συντελέσει και η αμοιβή του κράτους για κάθε νεκρό λύκο, καθώς θεωρούνταν επίσημα «επιβλαβές θήραμα» μέχρι και το 1991...

Όπως φαίνεται, οι λύκοι στην Ελλάδα ακολούθησαν τον ίδιο κύκλο επανεμφάνισης που παρατηρείται εδώ και χρόνια και στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια οι λύκοι έχουν εμφανιστεί ξανά στη νότια Γαλλία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Τσεχία και στην Ουγγαρία, σε περιοχές από τις οποίες απουσίαζαν για δεκαετίες. Οι μαζικές επανεμφανίσεις λύκων σε όλη την Ευρώπη καταρρίπτουν και τον ελληνικό «μύθο της υπαίθρου» που θέλει να ερμηνεύσει το γεγονός της αύξησης ή επανεμφάνισης κάποιου άγριου ζώου στη γνωστή φράση «οι οικολόγοι τα αμολήσανε». Η επέκταση της επικράτειας του λύκου στη χώρα μας παρατηρείται εδώ και δύο δεκαετίες και κύρια αίτια είναι η μείωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις ορεινές περιοχές και ακολουθούν η μείωση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, το νομικό καθεστώς προστασίας που ισχύει, η σχετική αύξηση των οπληφόρων ζώων (αγριόχοιροι, ζαρκάδια, ελάφια), αλλά και η ίδια η επεκτατική συμπεριφορά του είδους, το οποίο καλύπτει τεράστιες αποστάσεις προς εύρεση κατάλληλου ενδιαιτήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο λύκος, κατά τους ιστορικούς χρόνους, υπήρξε το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη, ύστερα βέβαια από τον άνθρωπο..

Η φυσική διαδικασία φαίνεται ότι βρήκε, ή ότι θα βρει, στο Τρίκορφο τις κατάλληλες συνθήκες εποικισμού, καθώς η παρουσία των εκατοντάδων ζαρκαδιών, αγριογούρουνων, μοσχαριών ελευθέρας νομής εξασφαλίζει επαρκή τροφή για έναν μικρό αριθμό λύκων. Το ανησυχητικό είναι ότι οι λύκοι και ψηλά στο βουνό αλλά και στα Μαϊλακώματα και στο ποτάμι έχουν προκαλέσει ζημιές στους λιγοστούς κτηνοτρόφους της περιοχής μας που επί το πλείστον βόσκουν «λιμπερτά» τα γίδια και τα πρόβατά τους με τη συνοδεία τσοπανόσκυλων. Συνιστάμε μεγάλη προσοχή. Ίσως χρειάζεται οργανωμένη προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς για τη ελαχιστοποίηση του πληθυσμού του λύκου στο Τρίκορφο γιατί από ότι μάθαμε αν εξασφαλίζει την τροφή του πολλαπλασιάζεται ταχύτατα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πραγματικές καταστροφές στην κτηνοτροφία, αλλά ο άνθρωπος είναι η βασική αιτία δεν θα γινόταν η επανεπέκταση του λύκου αν δεν είχαμε στο παρελθόν αφανίσει από τα βουνά μας, τα θηράματα του ζώου.
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 20 Φεβρουάριος 2016 00:14