Δημοτικό Σχολείο PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 07 Απρίλιος 2009 22:58
Ευρετήριο Άρθρου
Δημοτικό Σχολείο
ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ
ΕΠΑΝΩ ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΕΠΑΝΩ ΑΙΘΟΥΣΑ - ΠΑΛΙΑ ΤΑΞΗ - ΜΟΥΣΕΙΟ
Όλες οι Σελίδες

 πατήστε εδώ για να διαβάσετε

Το σχολείο του χωριού μας είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια του χωριού μας. Χτίστηκε το 1901 και ήδη έχει φτάσει τα 108 χρόνια ζωής. Στέκει ακόμα στο κέντρο του χωριού και δεσπόζει με τις μεγάλες του διαστάσεις.  Το σχολείο χτίστηκε με δωρεά του Συγγρού και ήταν  ένα από τα καλύτερα σχολεία όλου του Νομού μας εκείνη την εποχή. Οι παλιότεροι θυμούνται ότι τα υλικά τα έφερναν με καμήλες για να χτιστεί.
Στο σχολείο αυτό λειτούργησε από το 1901 μέχρι το 1984. Όπως είναι λογικό ήταν το επίκεντρο της ζωή του χωριού για 83 χρόνια. Εκεί έμαθαν γράμματα, έπαιξαν, δημιουργήθηκαν και είχαν τις σχολικές – παιδικές τους εμπειρίες όλες οι νεότερες γενιές των χωριανών μας.
Από το 1984 που έκλεισε άρχισε ένας αγώνας, για να μην «κλείσει» και από την ζωή του χωριού. Έγιναν πολλές προσπάθειες να σωθεί και ως κτήριο αλλά και το πλούσιο αρχείο του. Κύριο πρωτεργάτης του στόχου αυτού ήταν ο Δάσκαλος Κώστας Μπρούμας που έσωσε το αρχείο του σχολείου σε συνεργασία με το σύλλογο. Έγιναν επίσης πολλές προσπάθειες να σωθεί και το κτήριο με αιτήσεις προς της τοπικές διοικητικές  αρχές. Κάποιες προσπάθειες έγιναν άλλα όλα έμειναν στην μέση. Τα λίγα χρήματα του συλλόγου δεν ήταν αρκετά για να γίνουν πλήρες επισκευές. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να συντηρηθεί το κτήριο.
Τα τελευταία δύο χρόνια έγινε μια σημαντική προσπάθεια του Συλλόγου σε συνεργασία με μια ομάδα νέων του χωριού μας για να διαμορφωθεί το σχολείο σε έναν ωραίο πολυχώρο, για την διασκέδαση και την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων, αλλά και να σωθεί και να αναδειχτεί το πλούσιο αρχείο του Σχολείου και πολλά από τα παλιά αντικείμενα του χωριού μας με την δημιουργία ενός μουσείου.  
Έτσι σε συνεργασία με τον Δήμο Ευπαλίου  και με την υποστήριξη Ιδιωτικών εταιρειών και χωριανών μας,  καταφέραμε να διαμορφώσουμε τρεις αίθουσες  που να είναι λειτουργικές και προσιτές προς τους χωριανούς μας.

 Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 31 Αύγουστος 2009 11:41