Βιβλία PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Απρίλιος 2009 00:09

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

O Σύλλογός μας εκτός από τις πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που κάνει έχει ασχοληθεί και στον τομέα τον εκδόσεων. Εκδίδει την τριμηνιαία εφημερίδα  «Η Ποτιδάνεια» και την στέλνει σε 900 οικογένειες χωριανών μας δωρεάν. Επίσης έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία τα τελευταία 18 χρόνια, συμβάλλοντας μέσα από αυτά  στην διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, της ιστορίας μας, των ηθών και εθίμων του χωριού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.  Και στα τέσσερα βιβλία συγγραφέας ήταν ο δάσκαλος και χωριανός μας Κώστας Χ. Μπρούμας.

 Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε το 1980, και είναι η πρώτη προσπάθεια για μια συγκεντρωτική καταγραφή όλων των πραγμάτων που αφορούν το χωριό μας. Σε αυτό το βιβλίο ανατρέχουμε για πολλές πληροφορίες που περιέχει η ιστοσελίδα μας. Υπάρχουν λαογραφικά, ιστορικά και πληροφοριακά στοιχεία. Το βιβλίο αυτό δεν υπάρχει σε απόθεμα. Μπορείτε να πατήσετε πάνω στο εξώφυλλό του, στην διπλανή  φωτογραφία και να το διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή.

 

 

Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Δημοτικά Τραγούδια από τα γλέντια της Ποτιδάνειας» εκδόθηκε το 1991.Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας γράφει στον πρόλογό του : «Αναδεύοντας κάθε τόσο στιγμές του χωριού μας αναπλάθουμε τα γλέντια με τα κλαρίνα και με τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια μας. Και πότε πότε τα γαργαλίζουμε χλιβά χλιβά ανάμεσα στο ανώνυμο πλήθος της πόλης. Είναι ριζωμένα μέσα μας. Και δεν έχουν μόνο χαρακτήρα μουσειακό. Κυριαρχούν στις διασκεδάσεις μας κι ανασκαλεύουν την παράδοση, σφυρηλατούν το δεσμό μας και μας φέρνουν κοντά στις ρίζες μας». Στις 160 σελίδες του βιβλίου μπορείτε να βρείτε τους στίχους πάνω από 100 τραγουδιών, την ιστοριών κλαριντζήδων της περιοχής αλλά και πλήθος λαογραφικών στοιχείων που σχετίζονται με το τραγούδι.

 

 

Το τρίτο βιβλίο με τίτλο «ο τόπος του χωριού μας». Εκδόθηκε το 2000 Στις 140 σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας ασχολείται με τις τοποθεσίες και τα τοπωνύμια του χωριού μας. Περιγράφει όλες τις τοποθεσίες του χωριού μας, πού βρίσκονται, από πού πήραν το όνομά τους και όλα τα στοιχεία που αφορούν την κάθε περιοχή. Ο συγγραφέας τονίζει την ανάγκη του να γράψει το βιβλίο αυτό στο παρακάτω απόσπασμα «Τον τόπο μας τον πονέσαμε. Έχουμε δεθεί μαζί του. Εκεί έζησαν οι δικοί μας. Εκεί γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε κι εμείς. Στις λάκκες του σκάψαμε, βοτανίσαμε και ποτίσαμε. Στις πλαγιές του σκαρίσαμε, περπατήσαμε και παίξαμε. Από κάθε μονοπάτι του αραδίζει και κάποια θύμησή μας. Εκεί σεργιανίζει ολοένα η σκέψη μας κι εκεί νυχτερεύουν τα όνειρά μας. Εκεί ανηφορίζοντας ανταμώνουμε τη γαλήνη και την απόλαυση. Κι εκεί θάβουμε παράπονά μας και ξεθάβουμε τις χαρές μας. Είναι ο τόπος μας ψηλός και ωραίος. Δικός μας τόπος, αλλά και φιλόξενος.»

 

 

Το τέταρτο μας βιβλίο εκδόθηκε το 2009 με τίτλο «Ποτιδάνεια στα χρόνια που πέρασαν». Εκδόθηκε ένα χρόνο μετά τον θάνατο του συγγραφέα, ως ένα «ενθύμιο» που μας άφησε για να μην ξεχάσουμε ποτέ εκείνον, αλλά και το χωριό που τόσο αγάπησε.  Περιέγραψαν την έκδοση του βιβλίου στην εφημερίδα του χωριού με τον ακόλουθο τρόπο «Ο αξέχαστος Κώστας Μπρούμας, ιδρυτής και συγγραφέας αυτής της εφημερίδας, έφυγε πριν ένα χρόνο από την ζωή. Όμως, όπως πολλοί άνθρωποι,  μπορεί να φεύγουν σωματικά από αυτή τη ζωή όμως αφήνουν πίσω τους πολλά πράγματαπου μας κάνουν να μην τους ξεχνάμε ποτέ. Ο Δάσκαλος όμως ανήκει σε μία πιο μικρή κατηγορία ανθρώπων. Ανήκει σε αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να φεύγουν από κοντά μας αλλά δεν σταματά να μας διδάσκει. Μας διδάσκουν όλα αυτά που έχει κάνει και έχει γράψει. Στα τόσα πολλά που έχει γράψει ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα βιβλίο που έχει γράψει. «ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ στα χρόνια που πέρασαν». Ένα βιβλίο που είχε έτοιμο εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς η ασθένειά του στάθηκε εμπόδιο να το εκδώσει εν ζωή.  Ένα βιβλίο που όπως λέει και ο τίτλος του μας εξιστορεί την ιστορία του χωριού μας, την ιστορία των ανθρώπων που έζησαν στο χωριό μας, την ιστορία των εθίμων του χωριού μας, την ιστορία των επαγγελμάτων των χωριανών μας, την ιστορία των γιορτών του χωριού μας. Ένα βιβλίο που μας διδάσκει και μας μαθαίνει πράγματα για τους προγόνους μας μέσα από εξιστορήσεις, ιστορίες, περιγραφές και φωτογραφίες και που αξίζει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του κάθε χωριανού μας»


Η τιμή του είναι 20€, και μπορείτε να το προμηθευτείτε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Εκτός από το πρώτο βιβλίο υπάρχουν και τα υπόλοιπα βιβλία με τιμή πώλησης 10 ευρώ. Όπως επιθυμούσε ο συγγραφέας τα έσοδα από τα βιβλία πάνε για την διαμόρφωση του σχολείου μας στο χωριό. Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε  μας e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 22 Αύγουστος 2009 19:51