Πούλιανη PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 07 Απρίλιος 2009 23:08

Το πανηγύρι της Πούλιανης – Αγίων Αποστόλων
Το εξωκλήσι

Στις 30 Ιουνίου γιορτάζετε κάθε χρόνο η γιορτή των Αγίων Αποστόλων στο γραφικό εκκλησάκι της Πούλιανης. Διοικητικά και οργανωτικά η περιοχή ανήκει στο χωριό Περιθιώτισσα, γειτονεύει όμως με πολλές δικές μας περιοχές και από παλιά το νοιώθαμε και σαν δική μας γιορτή.

Ένα εξωκλήσι και αυτό στην καρδιά του βουνού μέσα στο ελατόδασος. Η περιοχή έχει αναπλαστεί από την δασική υπηρεσία και διαθέτει πλήθος από ξύλινα παγκάκια σε συνδυασμό με ξύλινα τραπέζια. Παράλληλα υπάρχουν και δύο ειδικοί χώροι με δύο σειρές από κερκίδες για τον χορό που γίνεται μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.  Ένας υπέροχος χώρος που τακτικά γίνεται χώρος διανυκτέρευσης από παιδικές παρέες των χωριών το καλοκαίρι και κυνηγών το χειμώνα.

 

Το ψήσιμο στην ύπαιθρο

Πλήθος κόσμου από όλα τα γειτονικά χωριά δίνουν  το παρών για να τιμήσουν την ημέρα, να ανταμώσουν με τους χωριανούς από τα διπλανά χωριά αλλά και για να αναβιώσει ένα πανηγύρι όπως τα παλιά χρόνια. Αποβραδίς έχουν  πάει οι άνθρωποι για να ψήσουν τα κατσικάκια που θα καταναλώσουν  την άλλη μέρα οι προσκυνητές. Νωρίς το πρωί όλα είναι σχεδόν έτοιμα.

Οι προσκυνητές που φθάνουν  σιγά σιγά στο χώρο ανάβουν ευλαβικά το κερί τους και απλώνονται στο χώρο για να πιάσουν ένα μέρος με ίσκιο για το μεσημεριανό γεύμα.

 

Γλέντι μέσα στα έλατα

Αργότερα και μετά το τέλος της εκκλησίας, αφού φάνε το ψητό όπως επιβάλει το έθιμο,  χορεύουν  τα παραδοσιακά τραγούδια κάτω από το δροσερό ίσκιο στα έλατα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2009 20:09