Τείχιο - Δελφοί PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 03 Σεπτέμβριος 2017 07:55

Ένα μεγάλο αθλητικό event -Μια εκπληκτική διαδρομή με εντυπωσιακή ιστορία. Ενας νέος αγώνας ορεινού τρεξίματος  με αφετηρία το Τείχιο  Δωρίδας και τερματισμό τους Δελφούς θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα έναρξης 07.00.
Ο αγώνας θα είναι απόστασης 75 km με θετική υψομετρική 3300 m και θα κινείται σε μεγάλο ποσοστό σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια μέσα σε ένα  πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας Ευάγγελος Κατσαγούνος, ο Δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, όπως και ο φιλόλογος , συγγραφέας και ιστορικός Φώτης Κατσούδας.

Κατά την παρουσίαση έγινε εκτενής αναφορά τόσο στον ιστορικό χαρακτήρα της διαδρομής που θα ακολουθήσουν οι δρομείς, όσο και ειδική τεχνική ανάλυση των επιμέρους χαρακτηριστικών του αγώνα από τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα Απόστολο Μόσχο, και τον υπεύθυνο χάραξης της διαδρομής Λουκά Πρατίλα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το TihioRace έχει εξελιχθεί σε ένα δεσπόζον γεγονός για το δρομικό κίνημα, ενώ αποτελεί μια διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλλους που αποζημιώνει στον μέγιστο βαθμό τόσο τους δρομείς όσο και τους θεατές του αγώνα.

Ο επικείμενος αγώνας του Σεπτεμβρίου, πέραν της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, έχει να επιδείξει και το ατελεύτητο ιστορικό βάθος μια περιοχής που αποτέλεσε θέατρο ιδιαίτερα σημαντικών ιστορικών στιγμών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΑ ΤΕΙΧΙΟ – ΔΕΛΦΟΙ 75km

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/9

ΩΡΑ 12.00     Αναχώρηση πούλμαν διοργάνωσης από την Αθήνα (σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνη ) με προορισμό το Τείχιο Δωρίδας

ΩΡΑ 16.00   Άφιξη πούλμαν στο Τείχιο και φιλοξενία των αθλητών σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή (προσφορά της διοργάνωσης)

•               Υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε σκηνή, για όποιους το  επιθυμούν, στο θέατρο που γίνεται η αφετηρία του Tihiorace, όπου υπάρχει WC και νερό.

ΩΡΑ 19.00   Τεχνική ενημέρωση – Pasta Party

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/9

ΩΡΑ 07.00  Εκκίνηση του αγώνα Tείχιο – Δελφοί 75km

Στην διαδρομή θα υπάρχουν 13 σταθμοί πλήρως εφοδιασμένοι με τρόφιμα, νερό, ισοτονικά ποτά, φρούτα κλπ

Ο τερματισμός θα γίνει στην κεντρική πλατεία των Δελφών

Χρονικό όριο τερματισμού είναι οι 18 ώρες και ενδιάμεση πόρτα είναι στον 9ο σταθμό (Βουνιχώρα) στο 48,2 km στις 11 ώρες.

Στον ίδιο σταθμό υπάρχει η δυνατότητα οι αθλητές να έχουν drop bag που θα έχει μεταφερθεί με ευθύνη της διοργάνωσης.

Οι αθλητές θα έχουν την δυνατότητα για δωρεάν γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής με κουπόνι που θα πάρουν από την διοργάνωση

Για την διαμονή των αθλητών στους Δελφούς θα υπάρχουν προσφορές σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία για τα οποία θα ενημερωθείτε με νέα ανακοίνωση

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  24/9

ΩΡΑ 10.00  Απονομές μεταλλίων και αναμνηστικών στους νικητές

ΩΡΑ 10.30  Ξενάγηση στο Μουσείο και στους Αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών

ΩΡΑ 13.00  Αναχώρηση του πούλμαν για Αθήνα (σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνη )

Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ανοίξει και την αίτηση για συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την υποβάλλουν στο επίσημο site του αγώνα www.tihiorace.gr

Άνοιγμα εγγραφών Δευτέρα 12 Ιουνίου στη σελίδα του αγώνα  www.tihiorace.gr

Πληροφορίες  για τον αγώνα

Ο αγώνας ξεκινά στο χώρο εκδηλώσεων (θεατράκι) στην είσοδο του χωριού Τείχιο, της ορεινής Δωρίδας. Αρχικά κινούμαστε κατηφορικά σε χωματόδρομο βόρεια πορεία και σύντομα στρίβουμε ανατολικά και εισερχόμαστε σε μονοπάτι. Φτάνουμε στο χωριό Τείχιο (2,8χλμ.) και αφού περάσουμε από την γραφική πλατεία του συνεχίζουμε ανατολικά. Μικροί δασικοί δρόμοι και μονοπάτια κατάφυτα από δρυς μας οδηγούν στο χωριό Παλαιοξάρι (5,9χλμ.) με μικρές ως τώρα ανηφοροκατηφόρες. Διασχίζουμε το χωριό ανηφορικά από μονοπάτι που διέρχεται ανάμεσα στα σπίτια και βγαίνουμε στο ψηλότερο σημείο. Συνεχίζουμε ανηφορικά σε μικρό δασικό δρόμο μέχρι την περιοχή «Δάσος Θέρετρον» με πορεία νότια. Έπειτα στρίβουμε ανατολικά και από μονοπάτι φτάνουμε σε δεξαμενή πάνω από το χωριό Ποτιδάνεια. Κατηφορίζουμε βόρεια και περνάμε από την πλατεία του χωριού (12,5χλμ.).

Από εδώ ξεκινά έντονη παρατεταμένη ανηφόρα για τα επόμενα 6χλμ. Αφού περάσουμε το ξωκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου ένα εκπληκτικό μονοπάτι μέσα σε ελατόδασος θα μας οδηγήσει στην κορυφή του όρους Τρίκορφα (18,5χλμ.) με υψόμετρο 1500μ. Η θέα εντυπωσιακή προς τα μεγάλα βουνά της Ρούμελης (Γκιώνα, Βαρδούσια) αλλά και προς τον Κορινθιακό κόλπο στα νότια και τα βουνά της Πελοπονήσσου (Χελμός, Ζήρεια, Ερύμανθος, Παναχαικό).

Από την κορυφή ακολουθούμε την ράχη κατηφορικά (δίπλα στις ανεμογεννήτριες) και εισερχόμαστε σε όμορφο δρυοδάσος. Μέσα από αραιά δέντρα και μαλακό τερέν οδηγούμαστε στη Ράχη Μπούχωρη (24χλμ.) σε υψόμετρο 1.000μ. Το διάσελο αυτό έχει όμορφη θέα προς όλα τα γύρο βουνά αλλά και τη θάλασσα της Ερατεινής. Η πορείας μας γίνεται τώρα ανηφορική στη ράχη που οδηγεί στην ανώνυμη κορυφή 1.178μ. με το ξωκλήσι της Παναγιάς και τη θέα της λίμνη του Μόρνου. Η κλίση είναι έντονη αλλά σύντομα φτάνουμε στην κορυφή και αρχίζει η κατηφόρα που επίσης το μονοπάτι είναι απότομο.

Μπροστά μας δυο λόφοι (Βούνι και Αετοβούνι) «φράζουν» το δρόμο προς τον μικρό κάμπο του Μαλανδρίνου. Ανάμεσά τους το ρέμα Βαθύρεμα. Στη νότια όχθη του ρέματος ένα εντυπωσιακό μονοπάτι έχει σκαλιστεί από τα αρχαία χρόνια και δίνει διέξοδο προς τον κάμπο. Κατηφορίζοντας το πανέμορφο μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι οδηγούμαστε στο χωριό Βραΐλα (33,5χλμ).

Από μικρούς δρόμους (τρακτερόδρομους) διασχίζουμε τον κάμπο και φτάνουμε στο χωριό Μαλανδρίνο (39χλμ.). Από εδώ ξεκινά μια έντονη και παρατεταμένη ανηφόρα για τις κορυφές του όρους Κοκκινάρι (νότια κορυφογραμμή Γκιώνας). Το μονοπάτι περνά από την κορυφή «Κουλοστούμπα» 1.374μ. και πλέον είναι ορατός ο Παρνασσός όπου θα γίνει η κατάληξη του αγώνα. Η κατηφόρα έχει λίγο μονοπάτι και αρκετό χωματόδρομο που γρήγορα μας οδηγεί στη Βουνιχώρα (48,2χλμ.).

Διασχίζοντας τη Βουνιχώρα βγαίνουμε νότια από το χωριό και ακολουθούμε μικρή ρεματιά με ανατολική κατεύθυνση και ήπια κατηφορική. Τα μικρά γιδόστρατα οδηγούν στον κάμπο «Γαρδίκι» έξω από την Αγ.Ευθυμία (55,6χλμ). Το παλιό μονοπάτι έγινε πλέον χωματόδρομος αλλά οι πετρόχτιστοι μαντρότοιχοι κάνουν τη διαδρομή ιδιαίτερα όμορφη. Διασχίζουμε το χωριό Αγ. Ευθυμία και πάμε βορειοανατολικά προς τη θέση «Πόρτες» ακολουθώντας παλιούς μικρούς δρόμους.

Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της διαδρομής είναι το πέρασμα στις «Πόρτες» (58,4χλμ.). Από εδώ φαίνεται όλη η κοιλάδα του Πλειστού ποταμού και οι Δελφοί. Από πάνω τους δεσπόζουν οι ψηλές κορυφές του Παρνασσού και κάτω ο ελαιώνας της Άμφισσας. Αριστερά και δεξιά εντυπωσιακά κατακόρυφα βράχια δημιουργούν ένα τοίχος αδιαπέραστο προς τον κάμπο. Έτσι το μοναδικό μονοπάτι ξεκινά από τις «Πόρτες» προς το χωριό Σερνικάκι (60,5χλμ.) και είναι κατηφορικό.

Από το Σερνικάκι ουσιαστικά η διαδρομή εισέρχεται στον ελαιώνα της Άμφισσας. Μικρά δρομάκια (που χρησιμεύουν μόνο για τη συλλογή του ελαιοκάρπου) οδηγούν στο αρχαίο μονοπάτι που ένωνε το λιμάνι του οικισμού Κίρρα με τους Δελφούς. Ανηφορίζουμε το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν όσοι ερχόντουσαν για χρησμό στους Δελφούς, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, και αφού περάσουμε από το χωριό Χρισσό (70χλμ.) φτάνουμε στον πολυπόθητο τερματισμό!

Μέχρι τους Δελφούς θα έχουμε διανύσει 75χλμ. με συνολική θετική υψομετρική 3300μ.

Για κατέβασμα σε gps: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=zuejikwntncaqups

Στο ακόλουθο link  http://runningpress.gr/home/tichio-delfi-75-km-tihio-race-synentefxi-typou-tis-organotikis-epitropis/  

μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη τύπου της οργανωτικής επιτροπής . Από το 13 λεπτό αναφέρονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά και ειδική ανάλυση της διαδρομής από τον κ. Λουκά Πρατίλα. Από το 17 λεπτό και μέχρι το τέλος της συντευξης ακολουθεί η παρουσίαση των ιστορικών χαρακτηριστικών της διαδρομής από τον φιλόλογο κ. Φώτη Κατσούδα. Στόχος του ήταν να αναδειχθούν μέσα από τον αγώνα  τα μονοπάτια των αρχαίων Ελλήνων, να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί τόποι και γενικότερα η Φωκίδα. Ο Φώτης Κατσούδας διάνθισε με ιστορικές πληροφορίες όλη τη διαδρομή, έκανε ένα ιστορικό ταξίδι στην Φωκίδα ,αναδεικνύοντας τον ιστορικό της πλούτο, ακολουθώντας τη διαδρομή που θα διασχίσουν οι αθλητές. Αξίζει κάποιος να την παρακολουθήσει .οχι μόνο ως συντευξη τύπου αλλά ως ένα μάθημα ιστορίας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2017 12:41