Αρχική Ενημέρωση Ειδήσεις 2016 Ανάληψη και φέτος
Ανάληψη και φέτος PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 22:59

Ανάληψη στο χωριό. Ημέρα Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 γιορτάστηκε η Ανάληψη του Κυρίου, μεγάλη θρησκευτική γιορτή. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση ο αρχηγός της ζωής που έλυσε τα δεσμά του θανάτου με την Ανάστασή του συναναστράφηκε με τους μαθητές του επί σαράντα ημέρες και επιβεβαίωσε σ’ αυτούς την Ανάστασή του με πολλές αποδείξεις. Δεν ανέβηκε στους ουρανούς την ίδια ημέρα που αναστήθηκε, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αμφιβολίες και ερωτηματικά. Διαφορετικά, πολλοί από τους άπιστους θα μπορούσαν να προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Ανάσταση δεν ήταν παρά ένα ακόμη από τα όνειρα ευσεβών πόθων που γρήγορα έρχονται και πιο γρήγορα παρέρχονται. Για αυτό ακριβώς έμεινε ο Χριστός σαράντα ολόκληρες ημέρες στη γη, και εμφανίστηκε επανειλημμένα στους μαθητές του, και τους έδειξε τις ουλές από τα πληγές του, τους μίλησε για τις προφητείες που εκπλήρωσε με την ζωή και τα πάθη του ως άνθρωπος, και μάλιστα συνέφαγε μαζί τους. Ανάληψη γιορτή της στρούγκας, γιορτή των τσοπάνηδων, των ανθρώπων που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τα πρόβατα και τα γίδια. Την ημέρα της Αναλήψεως ο τσοπάνης  καλούσε στη στρούγκα του συγγενείς, φίλους, κουμπάρους, συμπεθέρους, για να γιορτάσουν όλοι μαζί. Έθιμο που διατηρείται μέχρι σήμερα. Στο χωριό μας όσοι συγχωριανοί δεν επισκέπτονται κάποια από τις λιγοστές στρούγκες που έχουν απομείνει, μαζεύονται στη Μαγκάνη και τρώνε όλοι μαζί,   ψητά κρέατα , τυροκομικά, κοσμάρ* και όλα τα καλούδια. Το ίδιο έγινε και φέτος . Συγχωριανοί μας προχώρησαν εθελοντικά στον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου της βρύσης για να είναι αξιοπρεπής για τους επισκέπτες που θα ερχόντουσαν από τα κοντινά αστικά κέντρα. Κόσμος πολύς μαζεύτηκε, μαζί με συγχωριανούς και φίλους της Ποτιδάνειας που ανέβηκαν από την Πάτρα. Φαγοπότι , γλέντι, καλή παρέα, απόλαυση της οργιώδους βλάστησης που εκείνη την εποχή βρίσκεται στα καλύτερά της. Εξαιτίας του φόβου του καιρού και κάποιας καταιγίδας το γλέντι μεταφέρθηκε στον Μελόκεδρο, το μαγαζί του χωριού μας. Όλοι έφυγαν γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις και με την ευχή παρόμοιες πρωτοβουλίες να γίνονται ολοένα.

*κοσμάρ: Το κοσμάρι παρασκευάζεται από τυρί φρέσκο, το οποίο χαράζουμε σε 8-10 κομμάτια, το αλατίζουμε λίγο και την άλλη ημέρα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Με μια ξύλινη κουτάλα το χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια, το βάζουμε στη φωτιά και αρχίζει να λιώνει. Όταν γίνει σαν γάλα, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο σαν βροχή. Αρχίζει να γίνεται κρέμα και να βγάζει λάδι. Το ανακατεύουμε συνέχεια και όταν ξεκολλάει από την κατσαρόλα και έχει γίνει μια μάζα το ρίχνουμε στο πιάτο και το σερβίρουμε κρύο. Μοιάζει με μαλακό κίτρινο τυρί.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 23:03